Welkom bij Club OQ
De OQ Club
Let's Party!
Live Shows
Vrijgezellenfeest mannen
Vrijgezellenfeest dames
Private Rooms
Jobs
Club OQ in het nieuws
Contact en Route
 
VOLG CLUB OQ
 
Nederlands Nederlands

Club OQ in het nieuws! De activiteiten die worden georganiseerd in onze gezellige nachtclub blijven niet onopgemerkt. Verschillende media pakken de leuke activiteiten spontaan op. Hieronder vind u een overzicht van wat leuke activiteiten van de afgelopen tijd.

Onze nachtclub OQ is een gewilde filmlocatie. De Rotterdamse rapgroep De Likt nam er onlangs de videoclip Ja Dat Bedoel Ik op. Nederlandse films en ook tv-series als Flikken Rotterdam gebruiken onze club aan de 's-Gravendijkwal graag als decor.


Naaldhakken en glijmiddel in OQ. In de periode tussen de kortste en langste nacht van het jaar bezoekt Karin Koolen stadsgenoten die in de nachtelijke uren de kost verdienen. Want terwijl u slaapt, wordt er in Rotterdam hard gewerkt. In aflevering vier: de wondere wereld van seksclub OQ.
Karin Koolen (1983) is geboren en getogen Rotterdamse. Journalist en cultureel antropoloog. Karin schrijft over mensen en gebeurtenissen, ver weg en dichtbij. Grote verhalen krijgen voor haar betekenis aan de hand van het kleine. Echte verhalen over echte mensen dus. Lees het hele verhaal op haar blog: Naaldhakken en glijmiddel in OQ.


In Backstage kijkt verslaggever Marlies Harting deze week mee over de schouder van Rien van der Elst, bedrijfsleider van Club OQ. De erotische nachtclub zit al bijna veertig jaar aan de 's Gravendijkwal in Rotterdam.
Rien werkt al twintig jaar in de OQ. "Een heerlijke baan", zegt hij. "We vormen hier, met de dames, de danseressen, de portiers en het barpersoneel een grote familie."


Opera in Club OQ Nachtclub OQ zette haar deuren open voor de opera Lovesongs tijdens de afgelopen Operadagen Rotterdam. Het festival programmeert vaker op bijzondere locaties om de muziekstijl dichterbij het publiek te brengen. De regisseur van Lovesongs, Timothy Nelson, kijkt zijn ogen uit tijdens de avond in de Club OQ. "De opera Lovesongs past hier perfect omdat het net als deze locatie anders en spannend is". Zeven zangers begaven zich tussen het publiek en zongen in een niet bestaande taal over liefde in al haar vormen. Nelson: "Soms ook met kinderstemmen maar dat past wel in deze speeltuin voor volwassenen."

Erotische nachtclub OQ is enthousiast over de voorstelling. "Wij zijn sowieso op zoek naar een breder publiek dus gooien graag onze deuren open zodat iedereen kan komen snuffelen", zegt bedrijfsleider Rien van der Elst. OQ eigenaar Cor de Geus zegt dat een 'typsich eigenwijze Rotterdamse produktie' ook goed past in zijn club die al meer dan vijfentwintig jaar bestaat. De Geus: "Na de opera beginnen we met onze eigen shows en hopen we dat de mensen nog een paar uur blijven hangen."

De Operadagen kwam op het idee van de nachtlub doordat BOOG, de bewonersorganisatie van de 's Gravendijkwal, contact zocht vanwege een jublieum.

Het Rotterdamse Magazine Gers publiceerde in uitgave #5 een artikel over Club OQ “Zeemannen? Ja hoor, die komen hier nog steeds”, zegt Rien van der Elst, bedrijfsleider van Club OQ aan de ‘s-Gravendijkwal. “Niet zoveel meer als vroeger en het zijn nu vooral jongens uit Vietnam en de Filipijnen. Die komen hier binnen en dan is het een en al humor. Komt er zo’n stevige, wulpse Nederlandse op ze af, liggen ze allemaal in een deuk. Vinden ze geweldig! Vaak blijven ze niet lang. Het is van hup naar boven en weer weg.”

De Rotterdamse seksbusiness kan qua klandizie allang niet meer rekenen op de zeemannen. Zeelui zijn korter aan boord dan vroeger en door het snelle laden en lossen ook minder lang aan wal. Of helemaal niet. Ze hoeven zich niet langer te behelpen met bezoedelde doorgeefseksboekjes, maar hebben tablets met internet tot hun beschikking en kunnen bovendien skypen met het thuisfront. Waar schepen vroegen het anker uitgooiden in centraal gelegen havens als Leuvehaven en Rijnhaven, meren ze nu aan in Europoort, de Botlek of de Maasvlakte. Hoewel sommige maatschappijen hun mannen met busjes naar het centrum brengen, zijn de meeste zeelui ver verwijderd van het stadsvertier."

Zeemanskroegen en bordelen De seksuele behoefte van zeelieden heeft een stempel op de Rotterdamse samenleving gedrukt, stelt Ron Brand, conservator van de expositie Sex & The Sea van het Maritiem Museum. De eerste hoerenbuurten in Rotterdam ontstaan in de 19e eeuw, gelijktijdig met de groei van het havengebied. Tot 1915 is de Zandstraatbuurt (‘De Polder’) het centrum van prostitutievertier. Nog voordat de eerste palen van het nieuwe stadhuis hier de grond in gaan, heeft de rosse buurt zich al verplaatst naar de Schiedamse Dijk. Na het bombardement van 1940 wijken de dames van plezier massaal uit naar Katendrecht. In hoogtijdagen telt ‘de Kaap’ negentig kroegen en vierhonderd prostituees. In de jaren zeventig is het gedaan met de gezelligheid. De gemoedelijke Kaap van weleer wordt steeds meer geteisterd door criminaliteit, terreurzaaiende pooiers en drugs. In 1981 wordt het laatste sekspand dichtgetimmerd. De prostituees waaieren uit over de stad. Wel is er nog de tippelzone op de G.J. de Jongweg en later de Keileweg, tot ook deze in 2005 dicht moet.
Anno 2014 kent Rotterdam ongeveer veertig seksinrichtingen en twintig escortbedrijven in de legale prostitutiesecor, vertelt een woordvoerder van de Gemeente Rotterdam. Hieronder vallen privéhuizen, zogenoemde uurhotels, thuiswerkers en massagesalons. Maar ook (bepaalde) sekswinkels, sauna’s en seksbioscopen en clubs als Club OQ.

Topless Girls Nightclub Club OQ is sinds 1976 een begrip in Rotterdam. Topless Girls Nightclub, staat met grote neonletters op de gevel. Het is maandagochtend. De goedlachse Wendy, getrouwd met eigenaar Cor de Geus, gaat me voor naar de kantoorruimte. Middenin de club staat een knalrode Ferrari op een verhoging. De krukjes om de strip-catwalk zijn bekleed met panterstof en een led-verlicht bordje wijst de weg naar de sauna. Achter de bar hangt een roestvrijstalen drankcarrousel. Discoballen schitteren vanaf het plafond en aan de muur hangen foto’s van verleidelijke strippers. De televisieschermen staan uit. ‘s Avonds zijn hier seksfilms op te zien.
Bij de vijfentwintig euro entree zijn drie drankjes inbegrepen. De klandizie is divers, zegt bedrijfsleider Van der Elst: “Van vuilnismannen, zakenlui en studenten tot toeristen en lichte penoze. Alles zit hier naast elkaar een borreltje te drinken.” Daar zit ‘m de kracht van de club in, gelooft hij. “Iedereen is welkom. We zien hier steeds vaker groepjes vriendinnen verschijnen om een leuke avond te hebben. We doen tegenwoordig ook vrijgezellenfeesten.” Vrijheid blijheid dus? “Er is geen druk om champagne te bestellen of met een meisje naar boven te gaan: kom je lekker je biertje drinken, ook goed!”

“Wippen is bijzaak” Wendy: “Het is niet meer zoals vroeger. We zien tweehonderd ŕ driehonderd meisjes per jaar voorbij komen, van wie de meesten een paar weken, hooguit een paar maanden blijven. Daardoor mis je wel wat gezelligheid. Vroeger deden we kerstcadeautjes onderling, dat is nu niet meer.” Sinds 2000, toen het bordeelverbod werd opgeheven, hebben prostituees een werkvergunning nodig en zijn ze belastingplichtig. Van der Elst: “Wij hadden daarvoor zestig meiden in de club, dat werden er ineens vijf. De meiden van buiten de EU, bijvoorbeeld uit Brazilië, waren we kwijt.” Inmiddels zijn daar vrouwen uit Oost-Europa voor in de plaats gekomen, maar zo druk als het was, is het niet meer geworden. De vrouwen werken via het opting-in-systeem; ze blijven grotendeels zelfstandig, maar dragen belasting af via de club. Een tekst die je vaak tegenkomt op websites van clubs en privéhuizen: ‘Wij hebben geen zeggenschap over de roosters en aanwezigheid van de dames die zelfstandig werken.’ Voor een exploitant weleens onhandig. Van der Elst: “Het is jammer als je dan net twee vrijgezellengroepen binnen hebt en je zit met twee meisjes. Daarom vragen we de meiden: ‘Als je wilt werken, dan graag voor elf uur ‘s avonds binnen zijn’. Anders geeft het frictie met de meiden die al aan het werk waren.”
Ondertussen wordt het slot van de voordeur gerepareerd en vervangt De Geus de lampjes boven de bar. De administratie ligt ook te wachten. Van der Elst: “Wij runnen hier gewoon een zaak, soms vergeet je dat er ook nog gewipt wordt. Wippen is eigenlijk bijzaak!” lacht Wendy.

Tekst: Karin Koolen

 
 

's-Gravendijkwal 115 - 3021 EJ Rotterdam - +31(0)10 - 4760979 - 7 dagen per week van 21.00 tot 5.00.